فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 80، خرداد 1395)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 80، خرداد 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عملکرد کارکنان اتاق عمل در رعایت ایمنی تزریقات: یک مطالعه مشاهده ای
    کریم باقری، بهرام نبی لو* صفحات 191-200
    پیش زمینه و هدف
    هدف از اقدامات پزشکی حفظ حیات و بهبود سلامتی است و کارکنان بهداشتی درمانی و بخصوص پرستاران، مسئولیت ارائه مراقبت همراه با ایمنی را به عهده دارند. ایمنی تزریقات در القا، حفظ و اتمام بیهوشی بیماران از اهمیت زیادی برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان رعایت اصول ایمنی تزریقات در اتاق های عمل طراحی و اجرا گردید.
    مواد و روش کار
    این مطالعه توصیفی در سال 94-1393 در اتاق های عمل یکی از مراکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارومیه صورت گرفت. در این پژوهش، عملکرد کارکنان در انجام ایمن تزریقات در یک دوره شش ماهه بررسی شد. چک لیست استاندارد سازمان جهانی بهداشت برای ثبت و جمع آوری داده ها مورداستفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    در طول مدت مطالعه 345 تزریق به صورت مشاهده ای ثبت شد. مقایسه سه حیطه قبل، حین و بعد از تزریق نشان داد عملکرد کارکنان در رعایت موازین، به ترتیب در مرحله قبل از تزریق بیشترین (1/90درصد) و در مرحله پس از تزریق کمترین (7/37درصد) میزان را دارند. آزمون تی زوجی نشان داد که بین دو جنس ازنظر میزان رعایت موازین تزریق ایمن اختلاف آماری معنی دار وجود دارد (P=0.024). ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین رعایت موازین تزریق ایمن با هر دو متغیر سن و سابقه کار ارتباط مستقیم وجود دارد و همبستگی با سابقه کار ازنظر آماری معنی دار است (P=0.014).
    بحث و نتیجه گیری
    تبیین اهمیت موضوع، آموزش کارکنان و تدوین، تقویت و اجرای موازین نظارتی مواردی هستند که به رعایت بیش ازپیش ضوابط تزریقات ایمن کمک می کنند.
    کلیدواژگان: اتاق عمل، کارکنان درمانی، تزریقات، ایمنی بیمار
  • بررسی دانش، نگرانی و رفتار غربالگری دانشجویان مونث نسبت به سرطان پستان در دانشگاه علوم پزشکی ارومیه سال 1393
    علیرضا دیدارلو، زهرا سرخابی، رضا پورعلی، سیامک شیخی* صفحات 201-212
    پیش زمینه و هدف
    سرطان پستان شایع ترین عامل بیماری و مرگ ومیر در نزد زنان در تمام کشورهای پیشرفته و درحال توسعه می باشد. با تشخیص به موقع و سریع آن به وسیله روش های غربالگری، می توان میزان بقاء بیماری را در افراد مبتلا افزایش داد. در بین این روش ها خودآزمایی پستان یکی از ساده ترین، کم هزینه ترین و عملی ترین روش هاست. هدف از مطالعه بررسی دانش، نگرانی و رفتار غربالگری دانشجویان مونث نسبت به سرطان پستان می باشد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی(مقطعی) بر روی 334 نفر از دانشجویان مونث دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 1393 انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها در این مطالعه یک پرسشنامه معتبر و پایا مشتمل بر اطلاعات جمعیت شناختی، بخش آگاهی سنج و نگرانی سنج بود. داده های مطالعه با استفاده از روش های آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون کای دو) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها حاکی است که بیش از نیمی از نمونه ها (2/60درصد) دارای قومیت آذری بوده و در حدود 3/65 از آن ها در مقطع لیسانس تحصیل می کردند و حدود 10 درصد از دانشجویان سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان را گزارش کردند. میانگین نمره آگاهی دانشجویان راجع به سرطان پستان کمی بیش از متوسط کل نمره ( 13/23±77/4) بود. ولی میانگین نمره نگرانی نمونه ها در مورد سرطان پستان کمتر از حد متوسط کل نمره (77/6±56/2) به دست آمد. فقط 6/24 از نمونه ها رفتار خودآزمایی پستان را انجام می دادند. آگاهی و رفتار خودآزمایی پستان دانشجویان با متغیرهای معدل تحصیلی، مقطع تحصیلی و سال تحصیلی آن ها یک ارتباط معنی دار آماری داشتند (05/0P< ). همچنین بین رفتار خودآزمایی پستان و دانش بهداشتی دانشجویان یک ارتباط معنی دار آماری مشاهده شد (05/0P<).
    بحث و نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که دانش بهداشتی، نگرانی بهداشتی و رفتار خودآزمایی پستان دانشجویان ناکافی بوده و از وضعیت مطلوب فاصله داشتند. بنابراین ضروری است مراقبین و مربیان بهداشتی و تامین کنندگان خدمات سلامت، برنامه ها و کمپین های آموزشی در رابطه با سرطان پستان و روش های غربالگری را برای گروه های مختلف زنان به ویژه دانشجویان دانشگاه ها طراحی و اجرا کنند تا بدین طریق بتوانند وضعیت آگاهی، حساسیت و عملکرد بهداشتی آن ها را نسبت به این نوع سرطان بهبود ببخشند.
    کلیدواژگان: آگاهی بهداشتی، نگرانی بهداشتی، رفتار خودآزمایی پستان، دانشجویان
  • مقایسه عوامل استرس زا و تنش ماه اول و دوم پس از زایمان در مادران نخست و چندزا
    سکینه نظری، پروین سالاری، سید رضا مظلوم صفحات 213-223
    پیش زمینه و هدف
    در دوره پس از زایمان، مادران با مسئولیت های جدید استرس زا مواجه می شوند که می تواند با عوارضی همچون اختلالات شیردهی و افسردگی همراه باشد. عوامل استرس زا در بین زنان نخست زا و چندزا متفاوت می باشد. بر این اساس پژوهشی باهدف«تعیین عوامل تنش زا و استرس پس از زایمان ماه اول و دوم مادران نخست زا و چندزا»طراحی گردید.
    مواد و روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی-مقایسه ای بود که بر روی400 مادر نخست زا و چندزا بدون مشکل طبی و روانی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر مشهد سال1390، با نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، سوابق بارداری، زایمان و وضعیت نوزاد، عوامل استرس زای پس از زایمان تغییریافته هیونگ و هلن با حداکثر نمره910 برای مادران نخست زا و940 برای چندزاها بود که در ماه اول و دوم پس از زایمان، در زمان مراجعه برای مراقبت های بهداشتی توسط واحدهای پژوهش تکمیل شد. یافته ها با آمار توصیفی و استنباطی با ضریب اطمینان 95درصد و نرم افزار spss آنالیز شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمره شدت استرس در مادران نخست زا به ترتیب در ماه اول و دوم 157±5/242و 8/179±7/228 و در مادران چندزا 7/135±8/223و 5/163±9/208 بود (011/0=P) و (000/0=P). مقایسه شدت استرس در دو گروه در ماه اول و دوم نشان داد که مادران نخست زا در هر دو نوبت نمرات بالاتری داشتند. در هر دو نوبت، اولین رتبه عوامل استرس زا در مادران نخست زا حمام کودک و در مادران چندزا کمردرد بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شدت استرس و استرسورهای متفاوت، دو گروه مادران نخست زا و چندزا نیازمند آموزش های متفاوت مبتنی بر نیازهایشان قبل از زایمان می باشند.
    کلیدواژگان: استرس، دوره پس از زایمان، نخست زا، چندزا، عوامل تنش زا، استرسور، حمام کودک، کمردرد
  • تاثیر پیام کوتاه بر پایبندی به توصیه های درمانی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون
    مهسا صفایی سرنقی، معصومه همتی مسلک پاک*، کمال خادم وطن، وحید علی نژاد صفحات 224-232
    پیش زمینه و هدف
    پرفشاری خون یکی از مهم ترین عوامل خطرساز برای بیماری های قلبی - عروقی می باشد. آموزش در زمینه کنترل و پایش فشارخون می تواند صرف نظر از کاهش هزینه های درمان و بستری شدن های مکرر بیمار، از عوارض مخرب این بیماری بر ارگان های حیاتی بدن پیشگیری نماید. لذا این مطالعه باهدف تعیین تاثیر پیام کوتاه بر پایبندی به توصیه های درمانی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی سیدالشهدا ارومیه انجام شد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی، 82 نفر از بیماران مبتلا به پرفشاری خون مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی سیدالشهدا که واجد شرایط ورود به مطالعه بودند به صورت در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه مساوی 41 نفره (گروه کنترل و گروه آموزش از طریق پیام کوتاه) تخصیص داده شدند. پرسشنامه پایبندی به درمان هیل- بن، در دو مرحله قبل و بعد از اجرای مداخله تکمیل شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 16 و با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین نمره پایبندی به درمان قبل از مداخله بین دو گروه کنترل و مداخله ازنظر آماری تفاوت معنی داری ندارد (112/0p=). اما آزمون من ویتنی بیانگر اختلاف آماری معناداری بین دو گروه در پایبندی به درمان بعد از مداخله بود (000/0p=).
    بحث و نتیجه گیری
    استفاده از روش هایی مانند پیام کوتاه که حاوی پیام های کوتاه آموزشی می باشند می توانند موجب افزایش پایبندی به درمان شوند. بنابراین توصیه می شود که در صورت امکان و با استفاده از دستگاه های پیامک انبوه، به صورت متناوب پیام های کوتاه آموزشی برای بیماران مبتلا به پرفشاری خون توسط بیمارستان و سایر مراکز خدمات بهداشتی درمانی ارسال شده و بیماران به صورت دوره ای کنترل و پایش شوند.
    کلیدواژگان: پایبندی به درمان، پرفشاری خون، پیام کوتاه
  • ارتباط بین خودکارآمدی و شاخص های وضعیت بالینی در بیماران مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه
    مریم حیدری*، صدیقه فیاضی، سید حمید برسی، خدیجه مرادبیگی، ندا اکبری نساجی، حکیمه اسکندری سبزی صفحات 233-241
    پیش زمینه و هدف
    با توجه به شیوع روزافزون بیماری های مزمن ازجمله بیماری مزمن انسدادی ریه و تشدید وضعیت بالینی این بیماران و نقش عوامل متعدد در خودکارآمدی این بیماران، این پژوهش باهدف تعیین ارتباط بین خودکارآمدی و شاخص های وضعیت بالینی بیماران مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه انجام شده است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه ی توصیفی مقطعی در اسفند 1392 تا مرداد 1393 به روی 81 بیمار مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه مراجعه کننده به کلینیک ریه در شهر اهواز، که به صورت در دسترس انتخاب شده بودند انجام شد. خودکارآمدی بیماران با استفاده از پرسشنامه ی اختصاصی خودکارآمدی بیماران مزمن انسدادی ریه، تحمل فعالیت از طریق تست 6 دقیقه پیاده روی، تنگی نفس با استفاده از مقیاس بورگ و شدت خستگی با استفاده از مقیاس FSS موردبررسی قرار گرفت. در پایان از آمار توصیفی و استنباطی در محیط نرم افزار SPSS نسخه 19 جهت تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    ارتباط معنی داری بین خودکارآمدی و میزان تحمل فعالیت در بیماران وجود نداشت (09/0=P)، درحالی که بین سطح خودکارآمدی و میزان تنگی نفس بیماران (003/0=P) و همچنین بین خودکارآمدی و میزان خستگی بیماران (03/0=P) همبستگی منفی معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش با شناسایی عوامل مرتبط با خودکارآمدی بیماران مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه می تواند مراقبین را به ارائه ی برنامه های موثر در ارتقا وضعیت بالینی و درنتیجه بهبود استقلال این بیماران ترغیب کند.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، تنگی نفس، خستگی، تحمل فعالیت، بیماری مزمن انسدادی ریه
  • تاثیر مکمل یاری همزمان سویه های لاکتوباسیلوس روی کاهش وزن در زنان دارای اضافه وزن و چاقی
    زهرا زارع قلعه چه، یعقوب شریفی، محمد علیزاده* صفحات 242-253
    زمینه و اهداف
    علیرغم شواهد فراوانی که از اثرات مفید پروبیوتیک ها موجود است، اثرات مربوط به وزن آن ها به خوبی بررسی نشده است. مطالعات قبلی برای بعضی از پروبیوتیک ها خواص کاهنده ی وزن و برای بعضی دیگر خواص افزاینده ی وزن نشان داده اند. از جمله پروبیوتیک های احتمالی کاهنده ی وزن سویه های L. plantarum، L. acidophilus، L. fermentum و L. gasseri می باشند. در این مطالعه تاثیر پروبیوتیک های سویه های لاکتوباسیلوس به طور همزمان، بر روی کاهش وزن در زنان دارای اضافه وزن و چاق مورد مطالعه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی تک مرکزه، دو سو کور تصادفی شده و کنترل شده با دارونما روی 80 خانم با شاخص توده بدنی 68/26 تا 27/36 انجام شد. شرکت کنندگان به طور تصادفی به دو گروه دریافت کننده ی کپسول های حاوی پروبیوتیک (لاکتوفم) و گروه کنترل تخصیص یافتند. گروه مداخله به مدت سه ماه روزانه دو کپسول حاوی cfu109 از لاکتوباسیلوس و افراد گروه دارونما کپسولهای حاوی لاکتوز دریافت نمودند. اندازه گیری های تن سنجی و پروفایل لیپوپروتئینی قبل از مداخله و 3 ماه بعد از آن مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از 3 ماه مداخله با سویه های لاکتوباسیلوس کاهش 36/0٪ در وزن (05/0p=)، 35/0٪ در شاخص توده بدنی (04/0p=)، 45/0٪ در ضخامت چین پوستی تحت کتفی (01/0p=)، 42/4٪ در کلسترول تام (00/0p=) و 96/7٪ در LDL-کلسترول (00/0p=) در مقایسه با ابتدای مطالعه مشاهده شد ولی تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد مکمل یاری همزمان سویه های لاکتوباسیلوس داری تاثیرات مفیددر کاهش وزن و بهبود پروفایل لیپوپروتئینی درافراد دارای اضافه وزن و چاق می باشد.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، چاقی، میکروبیوتا، ترکیب بدن، اضافه وزن، زنان، لاکتوباسیلوس
  • درک خودکارآمدی مراقبتی پرستاران کودکان از مفهوم زبردستی: یک مطالعه کیفی
    مسعود بهرامی*، اعظم علوی، علی ضرغام بروجنی صفحات 254-262
    پیش زمینه و هدف
    درک خودکارآمدی به عنوان پیشگویی کننده رفتارهای پرستاران، نقش مهمی بر روی عملکرد حرفه ای پرستاران دارد. بااین وجود شناخت ابعاد این مفهوم موردتوجه قرار نگرفته است. هدف مطالعه حاضر تبیین درک خودکارآمدی مراقبتی پرستاران کودکان از مفهوم زبردستی است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بخشی از یک مطالعه بزرگ تر بر روی مفهوم خودکارآمدی مراقبتی است که با رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوا در سال2014 در ایران انجام یافت. 27 پرستار و مربی بالینی بخش کودکان بر اساس نمونه گیری مبتنی بر هدف در این پژوهش شرکت کردند. روش جمع آوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با روش تحلیل محتوای مرسوم (قراردادی) صورت گرفت.
    یافته ها
    بر اساس بیانات مشارکت کنندگان مفهوم زبردستی به عنوان یکی از ابعاد اصلی درک خودکارآمدی، شامل دوطبقه اصلی«قابلیت های تکنیکی» شامل زیر طبقات (مهارت در انجام مراقبت های درمانی، ارائه مراقبت غیر تروماتیک، خلاقیت در مراقبت) و «مراقبت بر پایه دانش حرفه ای» شامل زیر طبقات (دانش تئوری و دانش عملیاتی) بود.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس تجربیات مشارکت کنندگان این مطالعه یکی از شاخص ترین مضمون هایی که اشاره به درک خودکارآمدی پرستار در حین مراقبت کردن دارد، زبردستی در قالب قابلیت های تکنیکی و ارائه مراقبت بر پایه دانش حرفه ای است. نتایج این مطالعه می تواند توسط مدیران و مربیان پرستاری، بخصوص در حیطه مراقبت کودکان استفاده گردد، تا با افزایش درک خودکارآمدی پرستاران بخش کودکان موجب تقویت عملکرد حرفه ای آنان و ارائه مراقبت با کیفیت به کودکان گردند.
    کلیدواژگان: زبردستی، خودکارآمدی، مراقبت، پرستاران کودکان، مطالعه کیفی
  • بررسی تاثیر آموزش گروهی بر علائم جسمانی مرتبط با سندرم قبل از قاعدگی در دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی همدان
    فاطمه شبیری، ریحانه ابراهیمی *، فهیمه عزتی آراسته پور، منصور نظری صفحات 263-270
    پیش زمینه و هدف
    سندرم پیش از قاعدگی مجموعه ای از علائم جسمانی، روانشناختی، عاطفی و رفتاری است که به طور دوره ای اتفاق می افتد و اثرات سویی را بر فرد و جامعه می گذارد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر آموزش بر علائم مرتبط با سندرم قبل از قاعدگی در دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی همدان می باشد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 80 دختر دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی همدان با تشخیص قطعی سندرم پیش از قاعدگی انجام شد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی با در نظر گرفتن پنهان سازی اختصاصی بود. اطلاعات موردنیاز با تکمیل پرسشنامه توسط پژوهشگران به روش مصاحبه جمع آوری گردید. اطلاعات به دست آمده با نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    در ابتدای مطالعه، قبل از مداخله گروه آزمون و کنترل همگن بودند و اختلاف معنی داری با هم نداشتند. پس از انجام آموزش گروهی و در انتهای سیکل اول و دوم پس از انجام مداخله کاهش معنی داری در کلیه علائم جسمانی مرتبط با سندرم پیش از قاعدگی دیده شد (05/0 P<).
    بحث و نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر آموزش در کاهش کلیه ی علائم جسمانی مرتبط با سندرم پیش از قاعدگی موثر بوده و اختلاف معنی دار آماری را نشان داد. بنابراین می توان آموزش گروهی را در این پژوهش به عنوان روش درمانی موثر توصیه کرد.
    کلیدواژگان: تنش های قبل از قاعدگی، آموزش، علائم جسمانی
  • بررسی و تبیین رفتار پیشگیری کننده از سرطان پروستات بر اساس سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در بین معلمین مرد شهر ارومیه در سال 1394
    علیرضا دیدارلو، رضا پورعلی، زهرا سرخابی، ناصر شرفخانی* صفحات 271-281
    پیش زمینه و هدف
    سرطان پروستات، شایع ترین سرطان بدخیم در مردان بوده و بعد از سرطان ریه دومین علت مرگ ومیر انواع سرطان، در مردان است. در توصیف اپیدمیولوژی سرطان پروستات، آن را بیماری قابل پیشگیری می دانند. هدف این پژوهش بررسی و تبیین رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان پروستات بر اساس سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در بین معلمین مرد شهر ارومیه هست.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به صورت مطالعه توصیفی- تحلیلی می باشد که بر روی 263 معلم انتخاب شده به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای از مدارس دولتی شهر ارومیه انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر مشخصات دموگرافیک، سوالات مربوط به سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و سوالات بیان عملکرد بهداشتی بود و داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی (فراوانی ها، میانگین، انحراف معیار، ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی) در نرم افزار SPSS با نسخه 22 تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    در این پژوهش، ارتباط معنی داری بین میانگین نمره سازه های حساسیت درک شده، منافع و موانع درک شده و خودکارآمدی با عملکرد معلمین در خصوص رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان پروستات مشاهده شد (001/0P<). اما بین شدت درک شده و عملکرد پیشگیرانه معلمین ارتباط معنی داری یافت نگردید (05/0P>). همچنین از بین سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، موانع و منافع درک شده و خودکارآمدی مهم ترین پیشگویی کننده های عملکرد پیشگیرانه معلمین در خصوص سرطان پروستات بودند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر پیشنهاد می کند که تامین کنندگان خدمات سلامت در هنگام طراحی و اجرای برنامه های آموزش بهداشت راجع به سرطان پروستات باید به سازه های پیشگویی کننده ای مثل موانع، مزایای درک شده و خودکارآمدی درک شده توجه نمایند.
    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، سرطان پروستات، معلم، رفتارهای پیشگیری کننده
  • رابطه شیوه های جبران خدمات با عملکرد شغلی در میان کارکنان پرستاری
    زهرا تولیده، جمیل صادقی فر، امیراشکان نصیری پور*، محمد روشنی صفحات 282-290
    پیش زمینه و هدف
    یکی از عوامل تاثیرگذار بر عملکرد شغلی پرستاران، مکانیزم های جبران خدمات می باشد. پژوهش حاضر باهدف تعیین ارتباط بین شیوه های جبران خدمت و عملکرد شغلی پرستاران شاغل دو بیمارستان ولیعصر (عج) و لولاگر به انجام رسیده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی به صورت همبستگی در سال 1393 به انجام رسید. تعداد 221 نفر از پرستاران دو بیمارستان ولیعصر (عج) و لولاگر بر اساس فرمول و به روش طبقه ای تصادفی وارد مطالعه شدند. از پرسشنامه پنج بعدی عملکرد شغلی شوایرین و پرسشنامه محقق ساخته جبران خدمت برای جمع آوری داده ها استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون اسپیرمن و به کمک نرم افزار آماری SPSS ویرایش 18 به انجام رسید.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد که عملکرد شغلی پرستاران موردمطالعه درمجموع متوسط می باشد (50/0±76/2). از بین شیوه های جبران خدمت دادن سنوات تشویقی، امکان ادامه تحصیل، ترفیعات شغلی و کارانه مبتنی بر عملکرد به ترتیب واجد بالاترین اولویت شدند. آزمون اسپیرمن بین عملکرد شغلی با شیوه های جبران خدمت پرداخت غیر نقدی (0.0001P= )، کارانه مبتنی بر عملکرد (0.004P= )، دادن سنوات تشویقی (0.0001P= )، کم کردن ساعات کار (0.0001P= )، افزایش تعرفه های خدمات (0.0001P= ) و پرداخت مقدار پول ثابت ماهانه (0.02P= ) رابطه آماری معنی داری را نشان داد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش، به نظر می رسد متغیر جبران خدمت پیشگویی کننده مناسبی در عملکرد شغلی پرستاران می باشد. با توجه به تمایل کم تری که برای دریافت مزایای نقدی نسبت مزایای غیر نقدی وجود دارد؛ پیشنهاد می شود اصلاحاتی در شیوه های مختلف جبران خدمت اعمال شود و تاثیر این اصلاحات بر متغیرهایی ازجمله عملکرد شغلی بررسی شود.
    کلیدواژگان: جبران خدمت، عملکرد شغلی، پرستار، بیمارستان
|
  • OPERATING ROOM STAFF PERFORMANCEIN MEDIATION INJECTION SAFETY: AN OBERVATIONAL STUDY
    Karim Bagheri, Bahram Nabilou* Pages 191-200
    Background and Aims
    The aim of medical practice is to preserve and improve health and healthcare workers, especially nurses, are responsible for the providing care with safety. Medication injection safety is of utmost importance as the most common method in induction, maintenance and termination of anesthesia in patients. This study aimed to evaluate the medication injection safety in operating room settings.
    Materials and Methods
    This observational study was performed in the operating rooms of a teaching hospital affiliated to Urmia University of Medical Sciences in 2014-15. In this study, performance of employee was studied in three stages of injection practice: pre-injection, during and post-injection in a six-month period. Data collection was conducted by the World Health Organization standard checklist.
    Results
    During the study period, 345 injections were observed in two operating room settings. Comparison of three injection stages showed the most (89.7%) and the least (40.5%) conformance in pre-injection and post- injection stages, respectively. Paired t-test showed that the conformity of safe injection practice on the basis of gender was statistically significant (P = 0.024). Pearson correlation coefficients showed direct correlation between safe injection conformity with age and work experience. Correlation between safe injection conformity and working experience was statistically significant (P=0.014).
    Conclusion
    Based on the results and findings of the study, the importance of principles for safe injection practice was found in the operating rooms. Highlighting the importance of the issue and continuing education will lead to change attitudes and practice and ultimately help to improve the situation.
    Keywords: Medical Staff, Operating Rooms, Injections, Patient Safety
  • SURVEY OF KNOWLEDGE, WORRY AND SCREENING BEHAVIOR TOWARDS BREAST CANCER AMONG FEMALE STUDENTS OF URMIA UNIVERSITY OF MEDICAL SCIENCES, IN 2014
    Alireza Didarloo, Zahra Shorkhabi, Reza Pourali, Siyamak Sheykhi* Pages 201-212
    Background and Aim
    Breast cancer is the most common cancer among women in developed and developing countries. Its early and rapid detect by screening methods can increase women’s survival rate. Among breast cancer screening techniques, breast self-examination is the simplest, the most applicable and the least expensive screening method. The purpose of this study was to examine female students’ knowledge, worry and screening behavior toward breast cancer in Urmia University of Medical Sciences, 2014.
    Materials and Methods
    This cross–sectional study was conducted on 334 eligible and female students of Urmia University of Medical Sciences, in 2014. To collect data, a valid and reliable questionnaire was utilized. The questionnaire included demographic information, the students’ knowledge and the worry toward breast cancer. The study data were analyzed using descriptive statistics (frequency, mean and standard deviation) and inferential statistics (independent t-test, ANOVA and chi-square test).
    Results
    The findings suggested that more than half of the cases (60.2%) were Turk concerning their ethnic, and about 65.3 of the subjects were studying in undergraduate level, and about 10% of students were reported to have a family history of cancer. Average score student's awareness about breast cancer was a little more than average total score (23.13 ±4/77). But the average score of concerns about breast cancer was less than the average total score (6.77±2.56). Only 24.6% of the study samples have done the breast self-examination behavior. Awareness and breast self-examination behavior had a significant relationship with variables such as Grade Point Average, level of education and their academic year (P
    Discussion
    This study shows that health knowledge, health worry and breast self-examination behavior was inadequate, and the students were far from optimal situation. Therefore, it is essential that health educators and providers of health services design and implement educational programs and campaigns for different groups of women, to improve their KAP (knowledge, attitude and practice) regarding breast cancer.
    Keywords: Health knowledge, health worry, breast self, examination, female students
  • COMPARISON OF FIRST AND SECOND MONTH POSTPARTUM STRESS AND STRESSORS IN PRIMIPAROUS AND MULTIPAROUS WOMEN
    Sakineh Nazari, Parvin Salari *, Syd Reza Mazloom Pages 213-223
    Background and Aim
    In the postpartum period, Mothers encounter with new responsibility stressors such as breastfeeding and depression that can be associated with other complications. Based on such factors this study was designed to clarify the stressors in the first and second months of postpartum in primiparous and multiparouse.
    Materials and Methods
    This descriptive comparative study was conducted on 400 primiparous and multiparous mothers referring to Mashhad health care centers in 1390. They were selected by multistage sampling method. Data collection was done by a questionnaire based on Hung and Helen. Postpartum stressors were modified with maximum 910 for nulliparous women and 940 for multiparous in the first and second month after delivery. The questionnaires were completed when they were referring to the health care centers. The data were analyzed by using descriptive and analytic statistics.
    Results
    Mean deviation scores stress rates in nulliparous women were 242.5 ± 157 and 228.7 ± 179.8 in the first and second months, respectively. They were 223.8 ± 135.7 and 208.9 ± 163.5, in the first and second months of multiparous women, respectively. Comparison of stress intensity in the first and second month in two groups showed that nulliparous women had higher scores on the two times separately. On both months, the first baby shower stress for primiparous and lower back pain stress for multiparous mothers had got the highest score.
    Conclusion
    According to the different stressors among both groups of nulliparous and multiparous women, their educational needs are totally different.
    Keywords: Stress, Postpartum Period, Nulliparous, Primiparous, Multiparous, Stressor, Baby Shower, Back Pain
  • THE EFFECT OF SHORT MESSAGE SERVICE ON ADHERENCE TO TREATMENT ADVICE IN THE PATIENTS WITH HYPERTENSION
    Mahsa Safaie Sarnaghi, Maoumeh Hemmati Maslak Pak *, Kamal Khademvatan, Vahid Alinejhad Pages 224-232
    Background and Aims
    Hypertension is one of the most important risk factors for cardiovascular diseases. Education about monitoring and controlling of blood pressure can reduce the cost of treatment, and the patient frequent hospitalizations. The devastating effects of the disease on the body’s vital organs need special attention. The present research aimed to study the effect of Short Message Service (SMS) on adherence to treatment advice in the patients with hypertension referred to Seyyedal Shohada Medical and Educational Center, Urmia, Iran in 2014.
    Materials and Methods
    In this semi-experimental study, 82 patients with hypertension who referred to Seyyedal Shohada Medical and Educational Center, Urmia, Iran, and had the inclusion criteria were selected using convenience sampling method. Then, they were randomly assigned to two groups of training via SMS, and control. Data collection tool included demographic questionnaire and Hill-Ben's treatment adherence questionnaire which was filled out in two steps before and after the intervention. Data analysis was performed in SPSS 16 using descriptive and inferential tests.
    Result
    The results of this study showed that the mean scores of adherence were not statistically different between the intervention and control groups (p=0.112). But Mann-Whitney test indicated a significant difference between the two groups in adherence after intervention (p=0.000).
    Discussion
    Findings obtained from the present research demonstrated that training and remote follow-up via SMS lead to adherence promotion of patients to treatment advice. Therefore, healthcare teams and nurses of these patients are recommended to apply such training methods.
    Keywords: Hypertension, Adherence to treatment, Short Message Service
  • RELATIONSHIP BETWEEN SELF-EFFICACY AND CLINICAL STATUS INDEXES IN CHRONIC OBSTRUCTIVE PULMONARY DISEASE
    Maryam Heidari *, Sadigheh Fayazi, Seyed Hamid Birsi, Khadijeh Moradbeygi, Neda Akbarinassaji, Hakimeh Skandari Sabzi Pages 233-241
    Background and Aims
    Nowadays, the prevalence of chronic diseases such as chronic obstructive pulmonary disease has been increased, and its clinical status has been exacerbated. This study aimed to assess the correlation between self-efficacy and clinical status indexes in chronic obstructive pulmonary disease patients.
    Materials and Methods
    This cross-sectional descriptive study was performed in February 2013 to July 2014 on 81 patients with chronic obstructive pulmonary disease patients referred to a respiratory clinic in Ahvaz. We assessed the self-efficacy of patients by Chronic Obstructive Pulmonary Disease Self-Efficacy Scale, exercise tolerance by 6-Minutes Walking Test, dyspnea by Borg Scale, and fatigue by Fatigue Severity Scale. At the end, descriptive and analytic statistics in SPSS software were used for data analysis.
    Results
    There was no correlation between self-efficacy and exercise tolerance in patients (P=0.09). But there was a negative significant correlation between self-efficacy with dyspnea (P=0.003) and fatigue (P=0.03).
    Conclusion
    The research finding with detection of clinical status indexes in chronic obstructive pulmonary disease patients can persuade the care giver to provide the effective plan in self-efficacy, and then in clinical status improvement.
    Keywords: Self, Efficacy, Dyspnea, Fatigue, Exercise Tolerance, Chronic Obstructive Pulmonary Disease
  • CO-SUPPLEMENTATION EFFECT OF LACTOBACILLUS SPECIES ON WEIGHT LOSS IN OVERWEIGHT AND OBESE WOMEN
    Zahra Zare Ghaleche, Yaeghob Sharifi, Mohammad Alizadeh* Pages 242-253
    Background and Aims
    Although there are many evidences about the beneficial effects of probiotics, their anti-obesity effects are not clear yet. Previous studies have shown both decreasing and increasing effects of different probiotics on body weight. Some of the probiotics, which may decrease weight, are L. plantarum, L. acidophilus, L. fermentum and L. gasseri. In this research, we studied the effect of co-supplementation of these Lactobacillus species on weight loss in overweight and obese women.
    Materials and Methods
    This single center, double-blinded, randomized, placebo controlled intervention trial was undertaken on 80 women with body mass index (BMI) between 26.5 and 36.27. Participants were randomly assigned to receive either two capsules of probiotics (LactoFem) per day containing 109 cfu lactobacillus or lactose placebo for 3 months. Anthropometric measurements and lipoprotein profile were evaluated before intervention and 3 months afterwards.
    Results
    After 3 months, 0.36% reduction in body weight (p=0.05), 0.35% in BMI (p=0.04), 0.45% in subscapular skinfold thickness (p=0.01), 4.42% in total cholesterol (p=0.00) and 7.96% in LDL cholesterol (p=0.00) was noted in the intervention group, but there were no significant changes between groups.
    Conclusion
    Results showed co-supplementation of Lactobacillus species had beneficial effects on anthropometric measurements and lipoprotein profile in obese and overweight women.
    Keywords: Probiotics, Obesity, Microbiota, Body composition, Overweight, women, Lactobacillus
  • PERCEIVED SELF-EFFICACY IN PEDIATRIC NURSES OF PROFICIENCY CONCEPT: A QUALITATIVE STUDY
    Dr Masod Bahrami *, Dr Azam Alavi, Dr Ali Zargham, Boroujeni Pages 254-262
    Background& Amis: Self-efficacy as the main predictor of nurses’ behavior plays an important role in nurses’ professional behavior. However, the various aspects of this concept have not been taken into consideration. The present paper attempts to explore perceived self-efficacy of proficiency in pediatric nurses.
    Materials and Methods
    This study is part of a larger study on the caring self-efficacy concept that was conducted through content analysis and from a qualitative approach in 2014 in Iran. 27 nurses and pediatric clinical instructors participated in this research according to the purposive sampling employed in the study. Data was collected through semi-structured interviews. The collected data was analyzed using conventional content analysis method.
    Results
    The proficiency concept has two main categories “Technical Capabilities” including clinical skills, creativity in care, Atraumatic care, and “care based on professional knowledge” including Knowing That and Knowing How.
    Conclusions
    This paper introduces “proficiency” as one of the most aspects of caring self-efficacy in pediatric nurses. This finding can be used by nursing administrators and instructors to help perceived self-efficacy of nurses, especially in the area of pediatric caring and to enhance quality of pediatric caring.
    Keywords: Proficiency, Self, Efficacy, Caring, Pediatric Nursing, Qualitative Research
  • THE EFFECT OF GROUP EDUCATION ON SYMPTOMS ASSOCIATED WITH PREMENSTRUAL SYNDROME IN UNIVERSITY FEMALE STUDENTS OF MEDICAL SCIENCES
    Doctor Fatemeh Shobeiri, Reyhaneh Ebrahimi *, Fahimeh Ezzati Araste Poor, Doctor Mansoor Nazari Pages 263-270
    Background and Aims
    Premenstrual Syndrome Symptoms of physical, psychological, emotional and behavior that occur periodically and detrimental effects on the individual and society. The aim of this study was to evaluate the effect of counseling on symptoms associated with premenstrual syndrome are at university female students of Medical Sciences
    Materials and Methods
    This randomized clinical trial on 80 female students at the University of Medical Sciences was diagnosed premenstrual syndrome. Random sampling by taking the cloak was hiding. Information required to complete the questionnaire were collected through interviews. The data were analyzed with SPSS16 software
    Results
    At baseline, before the intervention and control groups were similar with no significant difference. After consulting a group and at the end of the first and second cycle after the intervention a significant reduction in all symptoms associated with premenstrual syndrome , including physical pain , depression and irritability were seen (P
    Conclusion
    In this study, all of the counseling in reducing the symptoms associated with premenstrual syndrome was effective and showed statistically significant. It can be group counseling in this study as an effective treatment recommended.
    Keywords: Premenstrual syndrome, Consulting, Symptoms of physical
  • SURVEY OF PROSTATE CANCER-PREVENTIVE BEHAVIORS BASED ON THE HEALTH BELIEF MODEL CONSTRUCTS AMONG MALE TEACHERS OF URMIA CITY, IN 2015
    Alireza Didarloo, Reza Pourali, Zahra Sorkhabi, Naser Sharafkhani* Pages 271-281
    Background and Aims
    Prostate cancer is the most commonly diagnosed cancer in men after lung cancer and the second leading cause of cancer death in men. In describing the epidemiology of prostate cancer, it is considered as a preventable disease. The aim of this study was to investigate and explain preventive behaviors of prostate cancer based on the health belief model structures among male teachers of Urmia city.
    Materials and Methods
    This analytical cross-sectional study was conducted on 263 teachers who were selected randomly from from public schools in Urmia. Data collection was performed via a questionnaire, which included demographic characteristics, items regarding HBM constructs, and a performance checklist. Data was analyzed using descriptive and analytical statistical methods in SPSS software with version of 16 (frequencies, mean and standard deviation, Pearson correlation coefficient and linear regression coefficient) .
    Results
    the study highlighted a significant relationship between mean scores of perceived susceptibility, benefits and barriers and self efficacy with the teachers’ performance on adopting the preventive behaviors of prostate cancer (p 0.05). Also among the health belief model constucts, perceived barriers and benefits and self-efficacy were the most important predictor of prostate cancer preventive behavior among teachers(p ≤ 0.001).
    Conclusions
    This study suggests that health service providers or health professionals should pay attention to predictive constucts (perceived barriers and benefits and self-efficacy )in designing and implementing health education programs regarding prostate cancer and its preventive behaviors.
    Keywords: Health Belief Model, Prostate cancer, Teacher, preventive behaviors
  • RELATIONSHIP BETWEEN MECHANISMS OF SERVICES COMPENSATION AND JOB PERFORMANCE AMONG NURSES
    Zahra Toulideh, Jamil Sadeghifar, Amirashkan Nasiripour *, Mohammad Roshani Pages 282-290
    Introduction
    One of the key factors affecting on job performance, is compensation mechanisms. The study aimed to determine the relationship between compensation mechanisms and job performance among nurses working in hospital.
    Materials and Methods
    This cross-sectional and correlational study was conducted in 2014. The number of 221 nurses at two hospitals (Valiasr and Lolagar) base on simple randomized sampling enrolled. Data gathered by two questionnaires for Compensation mechanisms and job performance. Data analysis was done by descriptive statistics and Spearman test.
    Findings: The results showed that the job performance of nurses is moderate (2.76±0.50). Among the compensation mechanisms, persuasive years, higher education grants, job promotions and performance based pay had a high priority, respectively. Spearman test showed significant relationship between job performance and non-cash payment (P= 0.0001), performance based pay (P= 0.004), persuasive years (P= 0.0001), decreasing the working hours (P= 0.0001), increase in services tariff (P= 0.0001), and monthly fixed amount (P= 0.02).
    Conclusion
    According to our results, it seems that Services compensation variable is a good predictive for job performance. There were fewer tendencies for receiving cash benefits than non-cash payments for the nurses working in studied hospitals, proposed to be carried out as a pilot reform of compensation mechanisms and examine the impact of these reforms on variables such as job performance.
    Keywords: Compensation, Job performance, Nurses, hospital